ImageDescription

1-dags kursus: Efterfødselsreaktioner - krise eller vækst?

Problemstilling
At blive mor er - efter de fleste menneskers opfattelse - en lykkelig begivenhed. For nogle kvinder er efterfødselsperioden dog langt fra en lykkelig oplevelse.
Hvad er det, der gør, at mødre (og fædre) bliver angste, deprimerede, får tankeforstyrrelser eller fysiske reaktioner i forskellige grader?
Mange kvinder har problemer med morrollen, med identitet, med isolation og med gamle konflikter, som dukker op til overfladen i denne vigtige periode i deres liv, hvor de har et spædbarn at tage hånd om. Hvad er det for problemer, de står i, og hvad kan vi som behandlere og fagpersoner gøre for at få øje på symptomerne og for at hindre, at situationen tager fart og bliver vanskelig at håndtere?

En efterfødselsreaktion er en fællesbetegnelse for en række forskellige reaktioner som kan starte efter en fødsel eller måske allerede i graviditeten. På GAIA-Instituttet bruger vi denne betegnelse frem for ordet fødselsdepression, som vi synes er uheldigt og ikke tilstrækkeligt set i forhold til de forskellige reaktioner, der opstår.
For det første er depression sædvanligvis noget, vi definerer som sygeligt. For det andet er der andre reaktioner i efterfødselsperioden end depression.
Vores grundholdning til reaktionerne er, at de er tegn på indre konflikter, som presser sig på for at blive forløst. At reaktionerne kan være udviklingsmuligheder på vej til en øget modning.

Målgruppe:
Kurset henvender sig til jordemødre, sundhedsplejersker, sygeplejersker på føde-, barselsgang og på neonatalafdelinger. Det henvender sig også til undervisere ved fødselsforberedelses- og efterfødselskurser samt til læger og psykologer.

Program kan sammensættes efter aktuelle ønsker.

Anbefalet litteratur:
Grete Berggren: Fødselsdepression - en beretning. Frydenlund, 1992.
Grete Berggren: Den skjulte lidelse. Frydenlund, 1994.
Kirsten Lindved: Efterfødselsreaktioner - psykologisk set. GAIA's Forlag, 2004.
Lisette Rasmussen: Når det gør ondt at være mor. GAIA's Forlag, 1988.
Hesselbjerg, G., Charlotte Bashary og Kirsten Lindved: Et hav af følelser. GAIA's Forlag, 2009.

Gullestrup, L. & Inger Merete Terp: Fødselsdepression. PsykiatriFondens Forlag, 2008.

 

Om oplægsholderne

 

Psykoterapeut & jordemoder Susanne Rose Brønnum

Susanne Rose Brønnum, Uddannet jordemoder i -87. Organisk Psykoterapeut. Supervisoruddannet hos Susanne Bang, og Biologisk Chok/ Traumebehandling ved Skolen for Psykosomatik. Har arbejdet med terapi, supervision og personlig udvikling af bl.a. jordemødre, sundhedsplejersker og andet sundhedspersonale siden -96.
Afholder desuden kurser i personlig vækst og personaletræning i den private sektor og offentlige institutioner.
Jeg har været tilknyttet GAIA-instituttet som terapeut siden år 2000, både som mødregruppeleder samt individual - og parterapeut.
Er herfra godkendt som specialist og supervisor.
Master i Voksnes læring og Kompetenceudvikling ved DPU, Aarhus Universitet.
Masterspeciale August 2013:
“Er det lykken at blive mor? En undersøgelse af Kvinders psykiske reaktioner og mulighed for at udvikle personlige kompetencer i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.” Link til dansk summary.
Nærmere oplysninger om pris og andre praktiske forhold :
Send E-mail: kontakt@susanne-broennum.dk eller ring på tlf.: 26 14 49 89

 

Psykoterapeut Anne-Clari Vetö

Anne-Clari Vetö, 4-årig psykoterapeutisk uddannelse fra GAIA-Instituttet. Efteruddannelse i chok-traumebehandling på Bodynamic International.
Specialisering inden for kommunikation og konflikthåndtering på bl.a. Det Danske Imago Institut.
Certificeret hypnoterapeut fra The Wellness Institute.
Autoriseret af GAIA-Instituttet som specialist i behandling af efterfødselsreaktioner.
Har selv gennemlevet en hårdnakket efterfødselsreaktion for mange år siden. Kom i prof. behandling på GAIA-Instituttet og blev rask.
Tilbyder samtale- og/eller krops terapi, efter behov – individuel terapi, mødregrupper, parterapi.
Via samtale får du mulighed for at sætte ord på dine tanker, følelser og problemstillinger. Udover samtale kan kropsøvelser inddrages, og derved kan der arbejdes med samspillet mellem krop og følelser. Ved at få sat ord på de dybereliggende følelser kan du finde indsigt og styrke til at komme igennem kriser og til at handle og udvikle dig som menneske. Det er muligt at bearbejde en efterfødselsreaktion og få det godt igen. Jeg følger dig gerne på vej.
Se endvidere: www.clari.dk for uddybende oplysninger.
Send E-mail: anne@clari.dk eller ring på tlf.: 20 30 57 59