ImageDescription

Mindeord for cand.psych., Kirsten Lindved

ImageDescription

Født 1944 i Aabenraa. Opvokset i Næstved. Død 2023 i Herlev.
En ildsjæl, som gjorde en forskel

Skolegangen var en ørkenvandring. Det var sjovere at gå til dans. Manglende selvtillid og manglende succes med skolegangen førte til den første depression.
 
Allerede i gymnasiet fik Kirsten tanken om at blive psykolog. Studievejlederen mente, at det var en dårlig idé. Det var ikke nemt at få job, sagde han. Efter studentereksamen valgte hun derfor den korteste uddannelse: lægesekretær. 
Problemer med kærester førte flere depressioner med sig, og hun besluttede sig for at starte på terapi som 20-årig. Hun gik i psykoanalyse i 8 år – 4 år i egenterapi – 4 år i læreanalyse. Første gang hun var hos en psykoanalytiker, vidste hun, at hun en dag ville sidde i terapeut-stolen.

Kirsten begyndte selv at have klienter i 1982. Samtidig arbejdede hun i hospitalsvæsnet i 7 år. Kunne dog ikke finde sig i tonen og hierarkiet. Blev lægemiddelkonsulent for et medicinalvarefirma. Det fik sin ende, da hun blev gravid og derefter fyret.

Så gik hun hjemme i 3 år med sin lille søn. Hun havde ikke noget arbejde at vende tilbage til, og tænkte, at når hun alligevel skulle gå hjemme, kunne hun lige så godt tilmelde sig psykologistudiet på Universitetet. Hun tog en psykologuddannelse for at arbejde som psykoanalytiker. Hun husker, hvor bange hun var, for at ’alle skulle finde ud af, hvor dum hun var’. Sideløbende fik hun job på Handelshøjskolen (nu CBS) i 9 år, som kursussekretær og læste samtidigt på universitetet. Hjemme havde Kirsten klienter.

Efter 12 års studie på Universitetet blev hun færdig i 1987. Det blev hendes ægteskab desværre også.
Allerede da hun ventede sit barn, som er født i 1975, og i den forbindelse meldte sig ind i foreningen Forældre & Fødsel, kom hun i kontakt med de problematikker, der er omkring moderskabet. Hun skrev speciale opgave på Københavns Universitet om fødselsdepressioner. Et af bilagene var en bog om efterfødselsreaktioner.
Kirsten fortæller: ”Min interesse for emnet blev vakt, da jeg læste 4 depressionsberetninger i Forældre & Fødsels blad. Jeg var lige blevet mor, og det undrede mig, at jeg ikke selv fik en reaktion. Når jeg læste om det, var det oplagt, at jeg skulle have haft én. På det tidspunkt havde jeg selv gået i terapi i nogle år, og uden at jeg vidste det, havde jeg forebygget, at jeg blev deprimeret. Når jeg læste, hvad kvinderne skrev om deres forskellige følelser og fornemmelser, tænkte jeg: det kan da ikke være rigtigt, at man skal have det sådan. Når jeg spurgte andre, hvordan de havde det, efter de havde født, mødte jeg mange oplevelser, som jeg aldrig havde hørt om. På fødselsforberedelseskurset, som jeg fulgte dengang, blev efterfødselsreaktioner ikke nævnt med ét ord."

Hendes afgangsopgave på universitetet handlede om et projekt, hun havde tænkt sig at starte:
GAIA-Instituttet. Efter eksamen sagde hendes lærer: Du må love mig at føre det her ud i livet.
Hun sluttede af med et 11-tal. Det første nogensinde for hende.
Hun fik samlet nogle mennesker omkring sig, som var interesseret i at udbrede kendskabet til fødselsdepressioner. I 1990 var den første generalforsamling, og GAIA-Instituttet blev stiftet. Gaia er en græsk gudinde, som er fødslens og børnenes beskytter. Sammen med en kollega startede hun den første mødregruppe for kvinder med fødselsdepression. Udover at arbejde som psykoterapeut for individuelle klienter, underviste Kirsten i mange år forskellige faggrupper, som havde med den gravide og den nybagte familie at gøre. Hun har holdt talrige foredrag skrevet mange artikler og bøger om det at blive mor. Hendes artikler har været publiceret i fagblade og ugeblade, og hun har været med i interviews i radio og på TV.
Undervisningen af bl.a. sundhedsplejersker landet rundt førte til, at der blev oprettet mødregrupper specielt for kvinder, der havde det psykisk svært før- under eller efter fødslen.
Udover at have som mål at udbrede kendskabet til fødselsdepression, var hendes mål også at ændre
diagnosen fra fødselsdepression til efterfødselsreaktion. Hun syntes, at fødselsdepression var direkte
misvisende og sygdomsbetegnende. Der var også andre reaktioner, og det er ikke en sygdom, men en udviklingskrise. Hvis vi ændrede betegnelsen til efterfødselsreaktion med underpunkterne: depression, angst, somatiske reaktioner, tvangsreaktioner, ville flere kunne identificere sig med betegnelserne. Det er delvist lykkedes, der er dog lidt vej endnu.
Fra 1988 til 1991 videreuddannede Kirsten sig til bioeksistentiel psykoterapeut, en kropsterapeutisk uddannelse. Her mødte hun sin fremtidige samarbejdspartner: Karl Jørn Flick, tidligere lærer og psykoterapeut MPF. De arbejdede videre med kurser i personlig udvikling i Grækenland, på Livø, i Norge og i Herlev. Arbejdet og erfaringerne fra GAIA-Instituttet førte til, at de selv startede en dybtgående 4-årig terapeutisk uddannelse – primært for sundhedsplejersker, pædagoger, jordemødre og læger, som også ville vide noget mere om efterfødselsreaktioner..

En af Kirsten Lindveds kolleger, Anne-Clari Vetö, der siden 2003 har specialiseret sig indenfor fødselsdepression/før- og efterfødselsreaktioner, traumatiske fødsler m.m. - og endvidere er certificeret chok-traume terapeut samt Imago parterapeut - har i 2019 overtaget ledelsen af GAIA-Instituttet, som trives i bedste velgående og fortsat tilbyder terapeutisk hjælp til både mænd og kvinder.
 
Aut. psykolog, cand.psych., Daniel Vetö er nu endvidere en del af ledelsen på Instituttet, og han har lige som Anne-Clari specialiseret sig inden for området med behandling af mænd og kvinder med før- og efterfødselsreaktioner. Instituttets andre behandlere fremgår ligeledes af GAIA-Instituttets hjemmeside:
www.gaia-instituttet.dk

Kirsten trak sig mere og mere tilbage til pensionisttilværelsen, efter hun desværre blev ramt af alvorlig sygdom. Hun efterlader sig en voksen søn og en bror.

Tak for dig, Kirsten.                                                       Æret være dit minde.

Anne-Clari Vetö                                                              Karl Jørn Flick
Leder af GAIA-Instituttet                                                   Specialist i før- og efterfødselsreaktioner
Specialist i før- og efterfødselsreaktioner                           Pensioneret lærer og psykoterapeut MPF
Certificeret chok-traume terapeut
Imago parterapeut
Tlf: 2030 5759