ImageDescription

Kirsten Lindved

ImageDescription

Kirsten Lindved er cand. psych., psykoterapeut og stifter af GAIA-Instituttet. Hun er autoriseret af Psykologforeningen og har overenskomst med Sygesikringen.

Før hun blev færdiguddannet som psykolog, havde hun forskellige jobs indenfor det offentlige (hospitalsvæsnet og de højere læreanstalter).
Som 27-årig startede hun sin egen personlige udvikling med et længerevarende psykoanalytisk forløb - dels af nysgerrighed og dels for at få løst nogle tilbagevendende psykiske problemer. Det førte til, at hun blev uddannet som psykoanalytiker, og hun startede med at have individuelle klienter i 1982.
Sideløbende hermed var hun startet som psykologistuderende ved Københavns Universitet. Denne uddannelse afsluttede hun i 1987. Endelig tog hun en 4-årig kropsterapeutisk efteruddannelse (bioenergetik og eksistentialisme), som hun afsluttede med certificering i 1993.

Først da hun selv fik barn i 1975, og i den forbindelse meldte sig ind i foreningen Forældre & Fødsel, kom hun i kontakt med de problematikker, der er omkring moderskabet. Hun skrev specialeopgave på Københavns Universitet om Fødselsdepressioner.

"Min interesse for emnet blev vakt, da jeg læste 4 depressionsberetninger i Forældre & Fødsels blad. Jeg var lige blevet mor, og det undrede mig, at jeg ikke selv fik en reaktion. Når jeg læste om det, var det oplagt, at jeg skulle have haft én. På det tidspunkt havde jeg selv gået i terapi i nogle år, og uden at jeg vidste det, havde jeg forebygget, at jeg blev deprimeret. Når jeg læste, hvad kvinderne skrev om deres forskellige følelser og fornemmelser, tænkte jeg: det kan da ikke være rigtigt, at man skal have det sådan. Når jeg spurgte andre, hvordan de havde det, efter de havde født, mødte jeg mange oplevelser, som jeg aldrig havde hørt om. På fødselsforberedelseskurset, som jeg fulgte dengang, blev efterfødselsreaktioner ikke nævnt med ét ord".

Kirsten blev hurtigt meget engageret i at arbejde terapeutisk med kvinder, som lige havde født. I 1990 tog hun initiativ til at stifte GAIA-Instituttet, som siden har udviklet sig til at omfatte både behandling og undervisning.

Udover at arbejde som psykoterapeut for individuelle klienter, har hun i mange år undervist og uddannet forskellige faggrupper, som har med den gravide og nybagte familie at gøre. Hun har holdt talrige foredrag, og hun skriver stadig om emner, som handler om at blive mor. Hendes artikler har været publiceret i fagblade og ugeblade, og hun har været med i interviews i radio og på TV. Hun er desuden supervisor - bl. a. for andre terapeuter.

"Der er stadig meget tabu omkring psykiske reaktioner i efterfødselsperioden. Det er forfærdelig sårbart for en nybagt mor at skulle indrømme, at det at være mor ikke føles godt. Det er nogle gange udmattende, overvældende og ikke lige, hvad vi havde ventet. Når hun så nogle gange bliver mødt med: "Tag dig dog sammen" og "Sådan er det at blive mor" eller "Det er også fordi du er rødhåret/kunstner/egoist...", føler hun sig ikke forstået, isoleret, skamfuld og forkert. Dermed kan situationen blive endnu mere vanskeligt for hende.
I mine øjne er der to felter at arbejde på: For det første: Oplysning om, hvad efterfødselsreaktioner er - både til alle "almindelige" mennesker, som kommer i berøring med dem og til fagfolk. For det andet: Tilbud til de kvinder, som har brug for hjælp. Et sted, hvor de kan få lov at fortælle, græde, være vrede, være sig selv. Hvor de trygt kan lære nye facetter af sig selv at kende, få hjælp til at finde ud af, hvad de har brug for, og hvordan de kan få dækket deres behov. Et sted, hvor de ikke behøver at være stærke, hvor de kan tillade sig at lade masken falde. Et sted, hvor de kan få hjælp til at finde ressourcerne frem igen.
Sådan et sted er GAIA-Instituttet.
Mit eget dybe ønske med mit arbejde i GAIA-Instituttet er at skabe så gode betingelser som muligt for spædbarnet og det kommende nye menneske. Det bedste, en nybagt mor kan gøre for sit barn, er at sørge for, at hun selv har det godt. Jeg er ikke i tvivl om, at en af de største læreprocesser, vi kommer igennem i vores liv er at være med vores børn. I kontakten med dem lærer vi os selv at kende. Samtidig får vi en mulighed for at få repareret nogle af de gamle sår, vi gemmer i vores underbevidsthed, sår som vi har fået i løbet af vores egen opvækst. Ved at være den gode og omsorgsfulde forældre, er vi også gode ved vores eget "indre barn".

Kirsten fik i 1999 Årets Pris på 50.000 kr af Fonden "En god start i livet" for sin indsats med at udbrede kendskabet til efterfødselsreaktioner. Prisen blev overrakt af daværende sundhedsminister Carsten Koch på Rødovregaard.