ImageDescription

Instituttets historie 1990 - 97.

I slutningen af oktober 89 bragte DR TV en udsendelse om fødselsdepressioner og -psykoser. Cand. psych., Kirsten Lindved medvirkede i udsendelsen som psykologisk konsulent.

Inden TV-udsendelsen blev bragt, havde Kirsten Lindved publiceret en folder om krise reaktioner i efterfødselsforløbet i samarbejde med foreningen Forældre & Fødsel. Folderen kunne rekvireres i forbindelse med udsendelsen.
Der var desuden blevet etableret et landsomfattende kontaktnetværk bestående af
- kvinder, der selv havde haft efterfødselsreaktioner, og som
gerne ville hjælpe andre (telefonkontaktpersoner),
- kvinder, der ville oprette selvhjælpsgrupper,
- terapeuter, som havde speciel erfaring eller interesse indenfor området.

Netværket bestod af mere end 50 fag- og lægfolk.

I slutningen af november 1989 afholdtes det første møde med netværket, og her blev det besluttet at oprette en forening.

D. 3.2.90 afholdtes stiftende generalforsamling for oprettelsen af

GAIA-Instituttet


en tværfaglig, selvejende interesseorganisation, en forening med egen bestyrelse og med det formål at danne en organisatorisk ramme om initiativer og projekter, som kunne medvirke til at forebygge, behandle og forske i alvorlige psykiske kriser i efterfødselsperioden hos kvinder og mænd.

Instituttet skulle arbejde med fysiske, psykiske og sociale emner vedrørende graviditet, fødsel og efterfødsel i et tværfagligt samarbejde med forældre, læger, afspændingspædagoger, sundhedsplejersker, jordemødre og psykologer samt
forskellige interesseorganisationer indenfor området m.v.

GAIA er navnet på den første græske gudinde. Hun er symbol på moder jord og er fødslens og børnenes beskytter.

GAIA-Instituttets arbejdsgrupper.

I forbindelse med den stiftende generalforsamling blev 4 arbejdsgrupper nedsat.

GRUPPE 1.
Uddannelsesgruppen, som arbejder med følgende områder:
- Indsamling af dansk og udenlandsk materiale og viden om efterfødselsreaktio- ner
- Information
- Undervisningsområder (efterfødselskurser, Danmarks Sygeplejehøjskole m.v.)
- Supervision
- af faggrupper
- af GAIA-Instituttets netværksgruppe
- Foredrag
- Temaundervisning.

GRUPPE 2.
PR-gruppen med følgende arbejdsområde:
- Udarbejdelse af pjecer, film, oplysninger lokalt om aktiviteter ved instituttet
- Information til fagblade.
En undergruppe arbejder med den interne informationsvirksomhed overfor instituttets medlemmer.

GRUPPE 3.
Finansieringsgruppen, som påtager sig at søge
- fondsmidler og anden støtte til forskellige aktiviteter i instituttets regi (forsk- ningsprojekt, selvhjælpsgrupper, terapigrupper, publikationer m.v.).

GRUPPE 4.
Teori- og erfaringsudvekslingsgruppen, som arbejder med
- indsamling og bearbejdning af forskningsinformation, litteratur og terapeutiske erfaringer.
 

Der blev desuden igangsat følgende aktiviteter:
- Oprettelse af terapigruppe, for kvinder med efterfødselsreaktioner.
Holdet startede i december 89 på Familieskolen, fortsatte på Østerbro og siden i Brønshøj.

- Krisegruppe i form af selvhjælpsgruppe startede i Århus.

I foråret 91 afholdes det første kursusforløb for behandlere om emnet: Efter fødselsreaktioner. Kurset har været gentaget hvert efterår indtil 1996.

Om instituttets medlemmer.

I perioden 1990 til 1997 har der gennemsnitligt været 41 medlemmer pr. år. Medlemmer har primært været sundhedsplejersker, jordemødre, psykologer og forældre. Prisen for et års medlemskab er 300 kr.

Aktiviteter.

Mødregrupper.
Instituttets mødregruppe blev startet i november 1989 som en åben gruppe, dvs. nye deltagere er kommet til, hvor andre er holdt op. Et typisk forløb er på ca. 3 - 6 måneder. Deltagerne starter oftest, når barnet er omkring 6 måneder, men i nogle tilfælde først når barnet er 1 - 2 år. Møderne foregår uden barn.

Problemerne er sjældent ensidige, men kan dreje sig om fødselsoplevelser, der er ubearbejdede, forholdet til barnet eller partneren, problemer med at slå til i en arbejds situation osv.

Vi arbejder med kropsorienteret psykoterapi, med bioenergetiske øvelser og samtaler vekslende mellem individuelle terapeutiske forløb og erfaringsudveksling med de øvrige gruppemedlemmer.
Gruppen fortsætter året igennem kun afbrudt af de almindelige ferieperioder. Der er åbent for nye deltagere hver den 1. i måneden.

Ledelsen af gruppen har vekslet. Der har dog hele tiden været 2 terapeuter eller 1 terapeut og 1 "føl", eksempelvis en jordemoder eller en sundhedsplejerske som praktikant.
Ledelsen er under supervision af cand. psych., psykoterapeut Kirsten Lindved og kroppsykoterapeut Solveig Hyldgaard, GAIA-Instituttet.

I perioden 21.11.89 til 30.5.96 har 77 kvinder deltaget i terapigruppen 1.353 gange. 67 har deltaget gennemsnitligt 20 gange (5 måneder). Ca. 1/3 har deltaget mere end 5 måneder hver, 1/3 deltog i 3 måneder og 1/3 deltog mellem 1 og 3 måneder.
Gruppen mødes 1 gang om ugen i 2 timer. Pris 700 kr pr. måned. Der muligt at søge økonomisk tilskud gennem Socialforvaltningen.

Der er i øjeblikket (1.6.01) 5 grupper i Københavnsområdet, 1 i Nordsjælland, 1 på Sydsjælland og 1 i Århus.

Kursusvirksomhed:

Lange kurser.
I perioden 1991 til 1995 har der været afholdt 5 længerevarende kurser for sundhedsplejersker, jordemødre, psykologer og andre, som har med spæd barnsfamilien at gøre.
Kurserne er tværfaglige og består af 7 foredrag samt en week-end workshop, hvor deltagerne introduceres til terapeutiske redskaber.
Foredragsrækken omfatter ialt 21 timer, workshoppen 14 timer.
Tidsmæssigt er aktiviteterne placeret fra sidst i august til først i december.
På kurserne har 82 personer deltaget, gennemsnitligt 17 personer pr. gang.

Supervisionskurser.
De lange kurser er 3 gange blevet fulgt op af et supervisionskursus, dvs. 5 møder (1 gang om måneden) i 3 timer. Indholdet har været bearbejdning af problematikker - enten personlige eller faglige - i forhold til eget arbejdsområde.
Ialt har 27 deltaget (gennemsnitligt 9 pr. kursus).

Provinskurser.
I perioden 1993-96 har forskellige medarbejdere ved instituttet afholdt kurser i provinsen, 2 gange i Viborg Amt à 2 dage, 2 gange 1 dag i Hvidovre og Roskilde Amt. Ialt har 98 deltagere været på disse kurser.

Nogle af de institutioner, vi i de forløbne år har samarbejde med er bl.a.: Undervisnings- og kulturforvaltningen, Viborg Amt, Familie Center Falster, Persona leudviklingscentret, Ribe, Sundhedsforvaltningen, Vejle Amt, Frederiksborg Amts Sygeplejeskole, Fællesforvaltningen, Allerød Kommune, Fjorden, Roskilde, Social- og Sundhedsforvaltningen, Århus Amt, Sundhedsforvaltningen, Storstrøms Amt, Jordemoderforeningen, Sygeplejeskolen i Næstved, Sygeplejehøjskolen i København, Fødselssamarbejdet i Rødovre, Rådgivningsgruppen, Holmegaard Kommune og Sygehusforvaltningen, Roskilde Amt.

Temaaftner.
I perioden 17.2. til 6.11.96 har været afholdt 17 temaaftner. Der arrangeres 1 aften om måneden à 2 timer. Aftenens oplægsholder fortæller om egne erfaringer med forældreskabet. Efterfølgende debat.
291 har deltaget - gennemsnitligt 17 deltagere pr. temaaften.

Foredrag.
I perioden 1990-96 har formanden holdt 33 foredrag à 2 - 3 timer om efter fødselsreaktioner. Her har ialt 1.053 personer deltaget. Foredragene har været holdt i hele landet.

Individuel terapi:
Der er i øjeblikket tilknyttet 23 psykoterapeuter ved instituttet. Se terapeutlisten i rubrikken: Individuel terapi.

 

Arbejdsgrupper, uddannelse:
D. 11.5.96 afholdt instituttet et symposium m.h.p. nedsættelse af nye arbejdsgrupper og oprettelse af uddannelse. 27 interesserede mødte op.

6 grupper blev dannet til at varetage følgende arbejdsområder ved instituttet:
1) Administration
2) PR- og information
3) Undervisning for professionelle (løbende kurser)
4) Temaaftner
5) Uddannelse af professionelle
6) Dokumentation af instituttets arbejde m.h.p. registrering på Internet.

Der blev desuden taget initiativ til at oprette 2 uddannelsesforløb:
1) en to-årig terapeutuddannelse, som henvender sig til uddannede terapeuter, som ønsker at specialisere sig i at arbejde terapeutisk med efterfødselsproblematik.
2) en et-årig uddannelse til "psykisk førstehjælper" indenfor samme problemstilling som ovenfor. Denne uddannelse kan henvende sig til undervisere, gruppeledere og andre, som har med den gravide, fødende og nybagte familie at gøre.

Begge uddannelser forventes at blive udbudt i foråret 97 og at starte i august 1997.
Ansvarlige for uddannelsesforløbet er krops- og psykoterapeut Karl Jørn Flick, Odense og cand. psych. og psykoterapeut Kirsten Lindved (formand for GAIA-Instituttet).

Igangværende initiativer var i 1996:
- Mødregruppe for kvinder med efterfødselsreaktioner.
- Individuel terapi.
- Week-end kurser og workshops.
- Foredrag.

GAIA-Institutet følger den aktuelle udvikling indenfor forskningen, og der udgives løbende forskellige publikationer, senest: Mænds reaktioner på graviditet, fødsel og spædbarnstid, samt publikationen Efterfødselsreaktioner: en gennemgang af symptomer (af Kirsten Lindved). Se i øvr. webshoppens artikelsamling.

GAIA-Instituttet følger den aktuelle udvikling indenfor forskningen, og der udgives løbende forskellige publikationer, senest: Mænds reaktioner på graviditet, fødsel og spædbarnstid, samt publikationen Efterfødselsreaktioner: en gennemgang af symptomer (af Kirsten Lindved). Se i øvr. webshoppens artikelsamling.